Oulun kaupunginjohtajan tervehdys

Tervetuloa valovoimaiseen, oivaltavaan Ouluun!

Kolme vuotta on taas vierähtänyt ja Pohjois-Suomen Opettajainpäivät alkavat pian Oulussa.

Viimeisen kolmen vuoden aikana kaupunkimme on kasvanut entisestään. Meitä on tänään yli 204 000 ja olemme Suomen viidenneksi suurin kaupunki. Tuoreen väestöennusteen mukaan Oulu kasvaa edelleen tulevina vuosina, vaikka kasvuvauhti on jatkossa maltillisempaa ja väestömme ikääntyy, kuten muuallakin Suomessa. Jatkuva kasvu asettaa vaatimuksia esimerkiksi kaupungin palvelutarjonnalle ja maankäytölle. Pyrimme jatkossa tiivistämään kaupunkirakennetta, ja keskustan alueelle onkin tulossa lähivuosina runsaasti lisää asukkaita muun muassa asuntomessujen 2025 myötä.

Yksi merkittävimmistä investoinneistamme sivistykseen ja koulutukseen on kuluneen kolmen vuoden aikana ollut Hiukkavaaratalo, joka vihittiin käyttöön kaksi vuotta sitten. Talossa toimivat päiväkoti Taikapolku, Hiukkavaaran koulu, nuorisotalo Hiukkis sekä Hiukkavaaran omatoimikirjasto. Viemme paljon sekä kotimaisia että kansainvälisiä vieraita tutustumaan Hiukkavaaratalon ainutlaatuiseen toimintaan. Marraskuussa 2019 talossa esimerkiksi järjestettiin kansainvälinen LUCI – City Under Microscope –konferenssi suosittuun Lumo-valofestivaaliimme liittyen.

Viimeisin sivistys- ja kulttuuritoimemme näkyvä ponnistus on ollut kaupunkimme Oulu oivaltaa –sivistysohjelman julkaiseminen syksyllä 2019. Ohjelmaa esitellään eri tapahtumissa syksyn aikana ja jalkauttaminen huipentuu marraskuussa järjestettävään Oulu oivaltaa –päivään. Sivistysohjelman tärkein tavoite on, että kaupunkilaisten koettu hyvinvointi kasvaa. Haluamme olla Suomen lapsiystävällisin kunta vuonna 2026 ja pyrimme tuona vuonna olemaan myös Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Sivistysohjelmamme tuo esille ne yli 5 400 ammattilaista, jotka tekevät töitä Oulun kaupungin palveluksessa sivistyksen, kulttuurin ja liikuntatoimen parissa. Ohjelma myös kertoo, mitä sivistys on Oulussa:

”Oululainen sivistys on opitun, eletyn, koetun ja sydämen sivistyksen summa. Sivistys on tietoja, taitoja ja asenteita sekä kykyä ja halukkuutta toimia yhdessä. Sivistys on läpi elämän karttuvaa kokemusta, jonka pohjana on omien juurien tuntemus. Sivistys on moninaisuuden hyväksymistä ja arvostamista.”

OPI20-tapahtuma kokoaa jälleen alueemme sivistyksen ammattilaisia Ouluun. Toivotan teille antoisia päiviä kaupungissamme – tervetuloa Valovoimaiseen Ouluun!

 

Päivi Laajala

Kaupunginjohtaja