Tervehdykset

Kaupunginjohtajan tervehdys

Oulu loistaa oppimisessa 

Minulla on ilo toivottaa pohjoissuomalaiset opettajat tervetulleiksi luoksemme Pohjois-Suomen keskukseen.

Oulun on Suomen viidenneksi suurin kaupunki. Oulua voidaan myös aidosti nimittää opiskelukaupungiksi, sillä täällä viihtyy yhteensä 5 000 opiskelijaa. Koulu- ja opiskelukaupungin leima istuukin Oulussa onnellisen sitkeästi.

Opiskelijoiden ansiosta Oulussa on Suomen nuorin väestö. Tänä syksynä Oululla on myös erityistä syytä juhlaan. Juuri opiskelijoiden ansiosta saavutamme 200 000 asukkaan rajan.

Ja me Oulussa haluamme panostaa heihin. Meillä kaikilla Oulun kaupungilla on sama tavoite: tehdä yhdessä Oulusta Suomen paras paikka opiskella. Opiskelijat ja oppijat ovat Oulun vahvuus. Ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan.

Oulun kaupunki on strategiassaan määritellyt arvoikseen rohkeuden, reiluuden ja vastuullisuuden. Nämä ovat tuttuja arvoja myös koulumaailmasta. Opettajilla onkin merkittävä asema oppimisessa ja opiskeluilmapiirin ylläpitämisessä läpi ihmiselämän. Monelle lapselle ja koulutiensä aloittajalle opettaja on merkittävin ja mieleenpainuvin auktoriteetti läpi elämän. Toivon, että myös kouluissa ja oppimisen maailmassa on mahdollisuus oululaiseen reiluun, vastuulliseen ja rohkeaan meininkiin.

Nämä päivät Oulussa antavat teille varmasti lisäeväitä vaativaan työhönne. Päivien ohjelma on hyvin laadukas ja esiintyjät alansa huippuosaajia. Ennen kaikkea toivon, että OPI2017 luonamme Oulussa jää mieleenne ikimuistoisena tapahtumana.

Matti Pennanen
kaupunginjohtaja

 

OAJ:n puheenjohtajan tervehdys

Oppi pitää tiellä

Opettajan työ monimuotoistuu ja uudistuu monilta osin jatkuvasti. Ydin ei kuitenkaan ole kadonnut tai katoamassa. Se on oppimisen halun virittäminen, osaamisen vahvistaminen, elämän hallinnan vahvistaminen ja sivistys. Niistä on pidettävä kiinni ja huolta.

Koulutuksen tehtävänä ei ole tuottaa ihmismateriaalia elinkeinoelämän palvelukseen, vaan tasapainoisia ja kehittymishaluisia osaavia ihmisiä. Lisäksi koulutuksen ikiaikaisena tavoitteena on Suomessa edelleen pidettävä tasa-arvoisen mahdollisuuden antaminen kaikille koti-, asuinpaikka- tai muusta taustasta riippumatta kehittyä itse ponnistellen potentiaalinsa ylärajoille.

Vaikka siis koulutuksen vahva ydin pysyy, on moni asia koulutuksessa väistämättä muutoksessa, koska yhteiskunta muuttuu. On integraatiota, erityistä tukea, digiloikkaa, liikkuvaa koulua, ilmiöpohjaisuutta, monikulttuurisuutta, sukupuolisensitiivisyyttä ja montaa muuta tärkeää sisältöä ja toimintatapaa, jotka edellyttävät opetusalan ammattilaiseltakin osaamisen jatkuvaa uudistamista.

Siksi on tärkeää avoimella ja rakentavalla mielellä jatkuvasti kehittää koulutusta.

Suomessa kehittämisen perustana on kansainvälisesti vertaillen opettajan, koulujen ja kuntien poikkeuksellisen vahva autonomia. Niiden taustana on usko siihen, että opettaja oppimisen, opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisena parhaiten pystyy ratkaisemaan etenemisen ja keinot oppimisen edistämiseen ja hyvien oppimistulosten saavuttamiseen. Siksi myös vastuu oman osaamisen kehittymisestä on oikeutetusti varsin vahvasti myös opettajalla itsellään. Työnantajan on tähän taattava mahdollisuudet ja huolehdittava systemaattisesti edellytyksistä sekä koko kouluyhteisön että jokaisen yksilön henkilökohtaiseen kehittymiseen.

Keskeinen osa asiantuntija-ammattilaisen kehittymisessä on kollegoitten kanssa tehtävällä pohdinnalla ja kokemusten vaihdolla. Siksi myös OPI-päivien ja Educan tapaisilla suurtapahtumilla on sijansa. Niiden avulla pystytään myös tarjoamaan monipuolisesti aiheita ja sisältöjä itse kunkin tarpeisiin ja kiinnostukseen. Niin varmasti nytkin.

Kasvava merkitys oppimistulosten suhteen on kouluyhteisön omalla yhteisellä kehittymisellä ja vuorovaikutuksella. Näihin koulutuksen huippumaat maailmalla nyt panostavat. Kerätään avarasti ja avoimin mielin oppia OPI-päiviltä ja myllerretään ajatuksia omissa yhteisöissä. Silloin siemenet lähtevät elämään ja opettajuuden sielu elää myös täydennyskoulutuksessa. Yhdessä oppii enemmän.

Hyvää OPI-tapahtumaa ja jaksamista sekä menestystä tärkeissä tehtävissänne suomalaisten ja Suomen tulevaisuuden hyväksi!

Olli Luukkainen
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ
puheenjohtaja

 

Puheenjohtajan tervehdys

Opi on Oulussa taas! Järjestelytoimikunta on työskennellyt kuumeisesti neuvotteluja käyden luennoitsijoiden ja näytteilleasettajien kanssa. Pyrimme kokoamaan ensi helmikuulle monipuolisen kattauksen koulutusta opetusalan ammattilaisille.

Huomioimme opetussuunnitelmauudistuksen haasteet: opetusmenetelmien kehittäminen, monimediaisuus, kielitietoisuus luennoitsijoita valitessamme, mutta pyrimme laajentamaan näkökulmaa myös koulun ulkopuoliseen maailmaan ja ajan ilmiöihin.

Olemme uudistaneet Opi-päiviä monella tapaa – teemme nyt yhteistyötä tiiviimmin maakuntaliiton ja yliopiston kanssa Oulun kaupunkia unohtamatta. Yhteistyö näkyy erityisesti perjantaipäivän ohjelmassa.

Paljon vanhaa hyväksi koettua on toki säilytetty mm. iltatilaisuus Madetojan salissa, jossa tällä kertaa meitä viihdyttää Olavi Uusivirta yhtyeineen.

Pikkurahalla pääset kuulemaan tasokkaita luennoitsijoita. Monet kunnat kustantavat osallistumismaksun ja hyväksyvät lauantain veso-koulutukseksi. Tule viihtymään kanssamme ja tapaamaan tuttuja!

Paula Salo
Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja